I slutet av 50-talet träffades Paul McCartney och John Lennon för första gången – ett möte som skulle ge upphov till tidernas största band – The Beatles. Till en början bestod bandet av Paul, John, gitarristen George Harrison, den yngste av medlemmarna, och trummisen Pete Best. Efter att ha spelat tillsammans en tid bestämde sig de fyra killarna för att pröva lyckan i Hamburg, dit de åkte för att spela covers på rockklubbar. I ett år spelade de mellan åtta och tolv timmar per dag, och lärde på så vis känna varandras musikalitet på ett oerhört intimt sätt.

Efter ett år återvände bandet, utan Pete Best, till sin hemstad Liverpool med ett gäng hemsnickrade lå1200px-The_Beatles_in_Americatar för att skaffa sig ett skivkontrakt. Vid det här laget hette bandet The Silver Beatles, ett namn som revideras till endast The Beatles efter att de fått sin legendariska manager Brian Epstein och producenten George Martin, som sedermera blev känd som “The fifth Beatle”: George Martin hade vid det laget primärt erfarenhet som producent av humorplattor – inspelningar av roliga låtar, skämt och ljudeffekter. Hans erfarenhet i kombination med Beatlarnas oerhörda låtskrivarhantverk skulle ge upphov till det bäst säljande bandet genom tiderna, som idag kan stoltsera med över en miljard sålda album.

När Paul, John och George återvände från Hamburg fanns dock ett problem – de hade ingen trummis längre. De hörde sig för och kom fram till att stans bästa slagverkare var Ringo Starkey – mer känd under sitt artistnamn Ringo Starr. Ringo anslöt till gruppen, de spelade in sin första skiva med hjälp av George Martin bakom mixerbordet, och snart var succén ett faktum.

År 1963 utbröt vad som skulle bli känt som Beatlemania: The Beatles slog igenom i USA. Första gången bandet landade på amerikansk mark möttes de redan på flygplatsen av så stora mängder jublande f1200px-The_Beatles_on_Green_Hill_in_Almaty,_Kazakhstanans att de hade svårt att tro sina ögon. Deras vansinniga popularitet gjorde det ganska snart omöjligt för dem att uppträda live – tekniken för att de skulle höras över de jublande publikhaven fanns helt enkelt inte vid det laget. Under deras legendariska konserten på den amerikanska arenan Shea Stadium kunde Beatlemania beskådas i sin renaste form: publiken var så vild att kvartetten stod och spelade framför publiken utan att höra varandra eller sig själva, medan avsvimmade tonårstjejer bars ut på bår på löpande band.

The Beatles splittrades slutligen efter släppet av skivan Abbey Road år 1970.

Similar Posts