Hur hänger musik och sport ihop? Ja, mer är man kanske tror. Många lyssnar på musik samtidigt som de tränar eller utövar någon sport. På samma sätt som träning utlöser endorfiner och skapar glädje, gör också musik det. Vid många stora evenemang kombinerar man sportutövning och musikframträdanden. Ett av världens största evenemang är Super Bowl. Där brukar mellanakten bestå av ett musikframträdande från någon riktigt stor världsartist, så som Madonna eller Beyonce. Både sport och musik lockar enormt stora mängder människor till olika evenemang. Man kan kanske säga att musik och sport är två av de hobbys som förenar flest människor.

Musik vid stora evenemang

Ofta får riktigt stora evenemang en helt egen låt. En av de mest kända i Sverige är förmodligen “När vi gräver guld i USA” som var Sveriges officiella VM-låt för fotbolls-VM i USA 1994. Då tog Sverige brons i fotbolls-VM och låten blev oerhört populär. När laget kom hem till Sverige blev det allsång i centrala Stockholm. hockey-VM 2017 kommer också vara präglat av musik på olika sätt. Varje VM brukar få sin egen jingel och ett eget tema musikmässigt. Dessutom brukar man spela lagens nationalsånger inför matcherna. Så musik och sport hänger verkligen ihop och är beroende av varandra på olika sätt.

Musik vid biljardmatcher

Musik brukar inte användas i någon större utsträckning när det kommer till biljard. De som tävlar behöver koncentrera sig oerhört noggrant och det är viktigt att det är så tyst som möjligt medan matchen pågår. Detta beror på att sporten är en precisionssport som kräver exakthet i prestationen från de deltagande. Sporten är därför inte förknippad med musik i någon större utsträckning. Går man på basket eller ishockey så spelas det mycket musik i arenan. Så fort matchen pausar drar musiken igång för att hålla publiken på humör. Musiken bidrar till stämningen i arenan. Men detta gäller alltså inte för biljardmatcher som är betydligt lugnare tillställningar.

Similar Posts