Hasse Andersson föddes år 1948 i Malmö, men det är efter den lilla byn Kvinnaböske som han har fått sitt smeknamn. Dit flyttade Andersson år 1970, efter att han bestämt sig för att satsa fullt ut på musiken, och bildade Kvinnaböske Band. Hans första album kom tio år senare, Du ska inte kasta sten. Det var dock inte förrän i samband med det andra albumet, och särskilt låten ”Skomagare Anton”, som Andersson blev ett mer välkänt namn i hela landet.

Anderssons genombrott kom år 1982 med ”Änglahund”, som än idag är hans kanske mest välkända och uppskattade låt. Detta ledde till utsålda konserter under stora delar av 1980-talet, som var Anderssons storhetstid. Vissa kanske till och med skulle säga att Andersson lade grunden för en ny musikalisk genre, då hans country sjungen på bred skånska kallades ”Skåntry” av en musikkritiker. Andersson var dessutom inte bara verksam inom musik på 1980-talet, utan skapade också flera egna TV-serier, varav den kanske mest kända var Hasse och hans vänner, som spelades in i en studio designad för att se ut som insidan av en lada. År 1991 gjorde Andersson verklighet av ladan, och skapade en krogshow i Boarp under namnet Hasses Lada.

Hasse Andersson hittade även en ny målgrupp när han deltog i Melodifestivalen år 2015 med låten ”Guld och gröna skogar”. Låten (och Hasse) gjorde bra ifrån sig, och kvalificerade sig från andra chansen till finalen, där den hamnade på en fjärdeplats. Även om Andersson alltså inte vann tävlingen, vann han på ett annat sätt, då en helt ny generation musikälskare upptäckte hans musik. ”Guld och gröna skogar” spelades sannolikt lika mycket på svenska förskolor som Samir & Viktors bidrag. Om ditt barn är ett av de som älskar Hasse Anderssons musik, och du letar efter bra barnkläder som hen kan svänga loss i ordentligt när hen lyssnar på ”Guld och gröna skogar” eller någon annan av Anderssons svängiga låtar, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där finns ett stort utbud av barnkläder som passar för dans.

Det är dock inte konstigt att barn instinktivt tycker om Hasse Andersson – han har tillsammans med sin fru bland annat spelat barnteater, och han har agerat röstskådespelare i ett flertal tecknade filmer, till exempel Pongo och de 101 dalmatinerna.

Sedan han medverkade med ”Guld och gröna skogar” har Andersson återvänt till Melodifestivalen, men den gången som programledare. Han ledde Melodifestivalens fyra deltävlingar, andra chansen och finalen tillsammans med Clara Henry och David Lindgren år 2017. Trots det blev det flera tillfällen för Andersson själv att inta scenen för att sjunga, vilket säkerligen gladde hans fans.

Similar Posts