Pianot är ett underbart musikinstrument, både att lyssna till och att spela. Att spela piano är å ena sidan enkelt, å andra sidan svårt – beroende på vad du vill uppnå med spelandet. Pianot är det ultimata instrumentet då det representerar en hel orkester – på ett piano kan du ta alla de noter som de andra musikinstrumenten klarar av tillsammans, men inget annat musikinstrument kan ta pianots alla noter. Det är roligt att spela piano och det är aldrig för sent att börja.

Köpa ett piano

Det första du behöver göra för att börja spela är att köpa ett piano. Idag finns det pianon i olika modeller och många prisklasser och du kan garanterat hitta något som passar dig. Det är som med mobiler och mobilskal: alla kan hitta ett snyggt skal som passar dem. Om du har en iPhone 11 och behöver ett fodral hittar du både snygga och bra fodral hos teknikdelar.se – självklart också för iPhone 11 Pro! Om din plånbok inte är så stor kan du satsa på att hitta ett gratis akustiskt piano på blocket, hos en bekant eller på en secondhandaffär. Det finns många som ger bort sina gamla pianon i utbyte mot att du hämtar det.

När det kommer till musikinstrument är gammalt inte nödvändigtvis detsamma som dåligt. Om du kan välja mellan ett akustiskt piano byggt i en pianofabrik på 50-talet eller ett nytt digitalpiano för 1 500 kronor är det ingen tvekan om vilket som är bäst – det förstnämnda. Många gamla pianon behöver bara stämmas! Om du däremot vill köpa ett digitalt piano kan du också införskaffa ett relativt billigt, men köp inget piano för 1 500 kronor, såtillvida det inte är begagnat. Gå till en musikaffär och testa dig runt bland de pianon som finns. Du behöver inte köpa ett piano för 10 000 kronor, utan kan hitta ett mindre piano från 2 500 kronor och uppåt. En utgångspunkt är att om du köper ett instrument för cirka 7 000 kronor (nybörjare) kommer du att bli nöjd. Köp inte heller det billigaste pianot, för musik handlar om känsla. Det är viktigt att du gillar ditt instrument, vare sig det är ett akustiskt hantverk eller ett digitalt instrument i plast – båda kan ta ditt hjärta! Det viktigaste är ljudet och tangenterna – inte alla extrafunktioner. Ju billigare det är, desto färre extrafunktioner bör det ha – i annat fall betyder det att själva pianodelen i pianot har mycket låg kvalitet.

Bra att veta

Det finns några saker som kan vara bra att veta när du köper ditt piano. Om du har köpt ett akustiskt piano är det viktigt att det inte står mot en yttervägg – pianot blir snabbare ostämt om det står vid en vägg som har temperaturförändringar. Ställ pianot mot en innervägg och inte heller bredvid kaminen eller den öppna spisen.

Om du köper ett digitalt piano bör du köpa till en pedal på en gång. I annat fall kommer du inte få det vackra pianoljudet, utan det kommer att låta ganska stumt när du spelar – särskilt på billigare pianon.

Similar Posts