Mariah Carey föddes 27 mars 1970 i Huntington, New York. Hon är en känd amerikansk sångare, mest känd för sina smäktande ballader som passar hennes unika röst alldeles förträffligt. Hon är även låtskrivare, musikproducent och skådespelare. Det har tvistats en del om hennes ålder, huruvida hon är född 1969 eller 1970 men det har framkommit att det senare är det korrekta alternativet. Hon debuterade med albumet med sitt eget namn som titel 1990. Plattan innehöll fyra singlar som toppade Billboardlistan. Låtarna var “Vision of Love”, “I Don’t Wanna Cry”, “Someday” och “Love Takes Time”. Albumet gavs ut av Columbia records där skivbolagschefen hette Tommy Mottola som blev hennes mentor och 1003 även hennes make. Debutalbumet certifierades flerfaldigt platina. Med sina efterkommande album; Emotions (1991), Music Box (1993) och Merry Christmas (1994) blev hon Columbias bäst säljande artist. Carey gjorde även en singelduett med Boyz II Men, One Sweet Day, som låg etta på Billboard Hot 100:s i hela sexton veckor.

Skilsmässa och studiobyte

Carey och Mottola skildes 1997 då man även kunde märka en stor ändring i hennes musik. Tre år senare, 2000, lämnade hon Columbia records och skrev ett kontrakt på 100 miljoner dollar med Virgin records istället. 2001 debuterade hon som skådespelerska i filmen Glitter som tyvärr blev en flopp på marknaden och resulterade i ett nervöst sammanbrott för Carey som tvingades lämna sitt skivbolag. hon skrev sedan nytt kontrakt med Island Records och kunde sedan återvända till toppen av försäljningslistorna med albumet The Emancipation of Mimi (2005). På den skivan fanns singeln We Belong Together som blev Careys mest framgångsrika under 2000-talet och som även utnämndes till Billboards “Song of the Decade” . Hon gjorde 2009 ett nytt försök som skådespelerska i “Precious” där hon hyllades för sin roll. Det sägs att hon lärt sig sina divafasoner från sin pappa, men där kan man aldrig riktigt säga hur det egentligen ligger till då det även kan vara helt hennes eget sätt att vara och att ingen annan ska dras in i det.

Lång och framgångsrik karriär

Carey har en fenomenal karriär att stoltsera med och än är hon inte så gammal så det kan fortfarande komma mer. Än så länge har hon sålt över 250 miljoner skivor och rankas således som en av de bäst säljande musikartisterna i världen. Hon korades 1998 till 90-talets bäst säljande artist och senare hyllades hon 2000 som bästa säljande kvinnliga artist. Hennes singel “Touch my body” blev hennes artonde listetta i USA, så många har ingen annan artist haft. med hjälp av classic collection kan du få till en fin blandning av klassiska låtar som alltid håller måttet. Carey har även vunnit fem Grammy Awards, 17 World Music Awards, 11 American Music Awards och 31 Billboard Music Awards. Den mest anmärkningsvärda titeln hon förärats med är “Songbird Supreme” som delas ut av Guinness World Records. Mycket kan sägas om Mariah Carey men man kan aldrig ta ifrån henne alla titlar och framgångar. Svårt att inte bli kaxig och aningen divig med alla dessa framgångar, och framför allt med den rösten!

Similar Posts