Pianot är ett av världens mest populära musikinstrument. Innan pianot utvecklades till dess nuvarande form fanns liknande föregångare såsom harpsichord – även den ett stränginstrument som anslås via tangenter, men med en annorlunda ljudklang.D274

Långt innan varje hem var utrustat med en grammofon var det vanligt att medel- och överklasshem hade ett eget piano. Vid detta spelade man utefter noter som kunde köpas, och på så vis kunde man återskapa nya och populära musikstycken i hemmet.

Pianot visade sig bli ett av de mest använda instrumenten inom både klassisk musik, jazz, blues, pop och rock, och har under gång utvecklats till många olika utföranden. Det klassiska pianot, på engelska känt som upright finns i en större version, känd som flygel, som är det traditionella konsertpianot. Flygeln fungerar enligt samma mekanik som ett vanligt piano, men har en oerhört mycket större resonanslåda. Under 1900-talets andra hälft har framförallt två nya versioner av pianot blivit populära: elpianot och synthen.

Similar Posts